Gå til hovedindhold

I England er der stor efterspørgsel på servicerede seniorboliger

Financial Times beskriver i en artikel, hvordan især London mangler attraktive alternativer til at blive boende i eget hus eller lejlighed for seniorer. Dette er ved at ændre sig.

Audley Groups Nightingale Place i London
Nightingale Place i London

Flere ejendomsudviklere og pensionsselskaber har fået øjnene op for den voksende efterspørgsel på seniorboliger af høj kvalitet. Og det er ikke kun i London, der sker noget. Der bygges med stor iver specifikt til seniorer på tværs af hele England, for det er et kendt faktum, at mange ønsker at blive tæt på deres nærområde, skriver analyseinstituttet Knight Frank. Fælles for byggerierne er et fokus på at skabe muligheder for et ekstra dejligt liv hele livet, så med boligerne følger der ofte træningsfaciliteter, pool, spa og café, bar eller restaurant – og mulighed for hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Pool i Nightingale Place

Vores britiske ejer, Audley Group, er et af de steder, der udbyder servicerede seniorboliger i England, blandt andet Nightingale Place i London, som kan ses på de to fotos foroven. Stifter af Audley og bestyrelsesmedlem i Evia, Nick Sanderson, har i mange år arbejdet med at udvikle og drive servicerede boliger til seniorer, og han ser den stigende efterspørgsel som et resultat af den udvikling, der er sket gennem de sidste to årtier. Han oplever, at seniorer i dag har stor appetit på livet og er både sundere, mere globalt orienterede, mere teknisk kyndige og i langt bedre form end før i tiden. Og det skaber anderledes krav til, hvordan man har lyst til at bo.

Nick Sanderson

Erfaringerne fra Audley er, at en typisk køber har solgt en større bolig, inden de flytter ind. Ejerne skal så udover købsprisen betale et månedligt beløb for den service, der er tilknyttet og for at have adgang til alle faciliteterne, som drives af Audley. Det hænder, at kommende boligejere er skeptiske over også at skulle betale et månedligt servicebidrag. Men spørger man ejerne efter indflytning, får man et entydigt svar: De opdager hurtigt, at det er rigtig godt givet ud. Boligejerne nyder den bekymringsfrihed, service og luksus, der følger med boligen.

Mange fortæller også om de gode bekendtskaber og venner, som de har fået. Flere har frygtet at ende med at komme på plejehjem, nogle har mistet en partner og frygter ensomhed. Fælles for dem alle er, at de oplever, hvordan livet i en Audley bolig giver dem frihed, muligheder og socialt samvær med andre i et omfang, de selv kan styre.

Netop voksende ensomhed er en konstateret konsekvens af corona-epidemien over hele verden, også i England, og mange har oplevet, at deres hjem næsten blev som et fængsel. Organisationen Age UK står løbende for undersøgelser af ældre og ensomhed og nævner i forbindelse med corona-epidemien, hvordan de har talt med ældre, der ikke har været uden for en dør i månedsvis og helt har måtte undvære den sociale kontakt, de har været vant til. For Audley er det derfor ikke overraskende, at netop epidemien har fået flere til at overveje, om man kunne bo på en anden måde.

I Danmark oplever vi også en stor interesse og efterspørgsel efter gode alternativer til at blive boende i et hus eller en lejlighed, der er blevet for stor eller for uoverkommelig at håndtere. Derfor glæder vi os til meget over snart at kunne tilbyde servicerede boliger til danske seniorer. 

Referencer:

Audley Stories - historier om overvejelser og livet fortalt af boligejere hos Audley i England https://www.audleyvillages.co.uk/audley-stories

Artikel i Financial Times - "A new age for senior living?" by Liz Rowlinson, House & Home, FT Weekend,  25/26 September 2021 (kan desværre kun læses af abonnenter) https://www.ft.com/content/2cde7d93-259c-41df-93f2-c3c5e2a19306

Knight Frank rapport og artikler https://www.knightfrank.com/research/article/2020-11-18-bumper-year-for-senior-housing-sector og https://content.knightfrank.com/research/2285/documents/en/seniors-housing-development-update-2021-8317.pdf

Age UK rapport "Tackling loneliness among older people this covid winter" https://www.ageuk.org.uk/globalassets/age-uk/documents/reports-and-publications/reports-and-briefings/loneliness/241120_tackling-loneliness-among-older-people-this-covid-winter.pdf

Andre nyheder

Flere nyheder